Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

AZ Zeno — Knokke

We denken graag mee met onze klanten om alle technieken zo efficiënt mogelijk te installeren.

De tijdelijke vereniging AAPROG - BOECKX. - BURO II & ARCHI+I won in 2007 de ambitieuze wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Tien jaar later zal dit futuristische gebouw er staan.

De modernistische campus is ook op het gebied van technieken erg innovatief. EEG nv staat in voor het HVAC-luik en de elektrische installatie.

Het bestaande ziekenhuis te Knokke kampt met enkele beperkingen. Het gebouw ligt te ver van grote snelwegen en er ontbreekt ruimte om uit te breiden. Daarom verrijst er een nieuwe zorgcentrum dat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en een helihaven omvat. Het zal zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn. Door boven het landschap te zweven, bewaart het ook het landelijke karakter van de omgeving.

 

Biomassa, BEO-veld en WKK

De bouwheren willen van de campus een technologische zorgomgeving maken. Op technisch gebied kozen ze daarom voor duurzame en energiebesparende maatregelen, met onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag. Biomassa en WKK worden opgewekt in een apart gebouw voor de technische toestellen, met leidingen die ondergronds tot op de technische verdieping van het ziekenhuis lopen. De warmte van drie verwarmingsketels van 700 kW volgt dezelfde weg. Van daaruit wordt de warmte verdeeld naar de kamers, waar het via een zeswegkraan naar individuele klimaatplafonds gaat. Koeling komt binnen via drie installaties op het dak. Het BEO-veld bevindt zich onder de in aanbouw zijnde parkeergarage.

 

“Proces mee sturen”

Samen met THV-partner Beltherm – verantwoordelijk voor de ventilatie – had EEG alle technieken onder haar hoede bij deze nieuwbouw. Daardoor staat het bedrijf in een unieke positie om het hele bouwproces van ontwerp tot installatie mee te sturen.  We denken graag mee met onze klanten om alle technieken zo efficiënt mogelijk te installeren. Zo komen de verschillende divisies van EEG, met elk hun eigen specialiteit, goed tot hun recht. Zelfs na de oplevering van de installaties blijven we betrokken bij het verhaal.”

Overkoepelend GBS

Dat gebeurt in de eerste plaats via Building-IQ, de systeemintegrator op het gebied van gebouwautomatisering binnen de EEG-Group. Via Building-IQ komen alle technieken op éénzelfde overkoepelend beheerplatform, geïntegreerd in het IT netwerk van AZ Zeno met een centrale robuuste en redundante server.  Zo kunnen de technische verantwoordelijken alles makkelijk aansturen.  Dankzij het centrale systeem kunnen zij het verbruik monitoren, visualiseren en bijsturen op dashboards. Ook de werkuren van de toestellen verschijnen daarop, zodat onderhoud automatisch kan worden ingepland. Op kamerniveau krijgt elke patiënt een touchscreen met een ingebouwde temperatuursensor om de temperatuur te regelen.

Uitdagende coördinatie

Het futuristische, moderne ziekenhuis zit complex in elkaar. Dan is het een uitdaging om innovatief met de technieken om te gaan. De gebogen gangen verplichtten ons bijvoorbeeld om rechte buizen op maat te snijden en te lassen. De technische verdieping heeft ook een heel beperkte hoogte, wat de coördinatie met andere partijen uitdagend maakt. Maar binnen EEG hebben we genoeg expertise om dit mooie project tot een goed einde te brengen.