Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

AZ Delta in Roeselare in volle opstart.

Het nieuwbouwziekenhuis AZ DELTA is in gebruik genomen, de eerste Patiënten zijn reeds geariveerd in de radiologie. EEG Group stond in voor de elektrische & sanitaire installatie, de medische gasnetwerken en het gebouwbeheersysteem.

In AZ DELTA is EEG Group betrokken bij de implementatie en coördinatie van alle technieken:

  • Elektrische installatie, glasvezelbekabeling, toegangscontrole (+/- 1.200 deuren), telefonie, alarmcentrale, camerabewaking, verpleegoproepsystemen,... (EEG nv, divisie Electro Entreprise)
  • Sanitaire installatie, … (EEG nv, divisie Van Braeckel)
  • Medisch Gas distributienetwerk, inclusief de productie van de ademlucht en vacuüm. (Heyer nv)
  • Digitale technieken die door intelligente technologie worden gekoppeld het gebouwbeheersysteem (Building-IQ)

Alle techieken zijn samengebracht in het gebouwbeheersysteem.  Bij storingen wordt de helpdesk van building-IQ automatisch op de hoogte gebracht.

De samenwerking tussen de verschillende EEG GROUP bedrijven zorgt voor een afgewerkt product.

Het hoogspanningslokaal is een mooi voorbeeld van een uitgekiende engineering: In de ruime powerplant staat dan ook de grootste elektrische hub voor het ziekenhuis. De hoogspanningsschakelaars dienen tegenwoordig niet enkel om de stroomkringen te beveiligen maar eveneens om de stromen te verdelen. Er zijn continu metingen in het apparaat die gekoppeld zijn aan het datanetwerk. Met een aansluitvermogen van 5,8 MVA verdelen we de energie doorheen het ziekenhuis tot in de veilige omgeving van de patiënt. Om de redundantie te garanderen van het ziekenhuis werden drie noodgeneratoren geplaatst met een totaalvermogen van 5,6 MVA. Patiënt veiligheid betekend eveneens snelheid, 7 seconden hebben de noodgeneratoren nodig om volledig operationeel te werken. In die tussentijd zorgen de lithion batterijen voor een "NO BREAK" van 7 minuten voor alle kritische onderdelen in het ziekenhuis.

Doorheen de algemene laagspanningsborden die op de kritieke diensten voorzien zijn van diverse medische trasfo's zorgen we dan voor een uitermate veilige werkomgeving. De digitale technieken, waaronder de toegangscontrole met +-1200 deuren, zijn telkens zorgvuldig geïntegreerd en geïnstalleerd. het uitgebreide datanetwerk, wat het kloppend hart van het ziekenhuis vormt, heeft met 1200 km databekabeling & 40 km glasvezelbekabeling een heuse backbone voor de installaties. 

Het Medisch netwerk heeft een volledige redundantie op diverse locaties. De geïntegreerde bedbalk zorgt dan weer voor een feilloze afwerking. Daarnaast bied het ook de nodige flexibiliteit om onderhoud en service op een efficiënte manier uit te voeren. Doorheen het project werden door een nauwe samenwerking van de BU-Elektro en de BU-Medische gassen diverse op maat gemaakte bedbalken ontwikkeld en geplaatst voor het project AZ delta. 

86km toevoerleidingen en 35km afvoerleidingen zorgen dan weer voor het sanitaire-netwerk. Daarnaast plaatsen we meer dan 2200 Lavabo's, 1000 toiletten en 600 douches. De uitdaging zit in de uitgekiemde planningsdeskundigheid om tussen de werfvorderingen door de installatie en leveringsplanning aan te houden. Proper water is het begin van het genezingsproces van de patiënt met de sanitaire productie in de power unit zorgen we dan ook voor een continue monitoring en bijsturing voor  zuiverwater. Bij het afvalwater passen we met 3 RO installaties, omgekeerde osmose, een waterzuivering toe.

Via computer verbonden aan het netwerk in het gebouw of buiten het gebouw via internet kunnen we het GBS gaan raadplegen en kan de technische dienst of een ingenieur inzicht krijgen in de status van de verschillende technieken. Met meer dan 22 000 datapunten verbinden we het ziekenhuis aan elkaar. 

De verschillende technieken zijn toegankelijk via een overzichtsscherm, van verwarming, koeling en ventilatie maar ook de koppelingen met het elektrische netwerk zoals de verdeling van de hoogspanning, watertellers, elektriciteitstellers, enz. Alles is samengebracht in dit beheerssysteem.  We kunnen inzicht krijgen aan de hand van grondplannen, waar we temperaturen, status van verlichtingen en zonwering in de lokalen kunnen raadplegen of we kunnen kijken naar processchema’s van de primaire installaties zoals de warmteproductie.  Meer dan 3600 brandkleppen in het gebouw zorgen voor compartimentering tussen de verschillende zones.  De status van iedere brandklep wordt individueel ingelezen en gevisualiseerd op het GBS.