Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

AZ Alma is in gebruik genomen

Het nieuwbouwziekenhuis is in gebruik genomen.  EEG Group stond in voor de elektrische en sanitaire installatie, de medische technologie en het gebouwbeheersysteem.

In AZ Alma is EEG Group betrokken bij de implementatie en coördinatie van alle technieken. In concreto gaat het om de elektrische, HVAC en sanitaire installatie, het volledige distributienetwerk voor medische gassen, inclusief de productie van de ademlucht en operatielampen.  Hierbij werd de nadruk op de implementatie van speciale technieken gelegd met het actieve netwerk (750 km databekabeling), het gebouwbeheersysteem (Building-IQ), de toegangscontrole (+/- 1.200 deuren), telefonie, alarmcentrale en camerabewaking.

Alle techieken zijn samengebracht in het gebouwbeheersysteem.  Bij storingen worden berichten verstuurd naar de medewerkers van de technische dienst.

 

Grondplannen tonen inzicht in processchema's, temperaturen, status van verlichtingen en de brandkleppen.

Het hoogspanningslokaal is een mooi voorbeeld van een intelligent systeem: deze hoogspanningsschakelaars dienen tegenwoordig niet enkel om de stroomkringen te beveiligen en de stromen te verdelen.  Er zijn continu metingen in het apparaat die gekoppeld zijn aan het datanetwerk.

Alle systemen zijn gekoppeld aan het GBS en sturen bij storing alarmen uit, naar de mobiele telefoons van de medewerkers van de technische dienst zodat ze kunnen ingrijpen en de nodige acties ondernemen.  Het gaat van fouten op stadswatertoevoer of regenwaterpompen die in storing liggen tot parkeerautomaten waar geen papier meer inzit of tot heel dringende storingen zoals zuurstofbevoorrading die wegvalt of noodstroom die ingeschakeld wordt.  Alles wordt meteen gemeld aan de technische dienst.

Via computer verbonden aan het netwerk in het gebouw of buiten het gebouw via internet kunnen we het GBS gaan raadplegen en kan de technische dienst of een ingenieur inzicht krijgen in de status van de verschillende technieken.

De verschillende technieken zijn toegankelijk via een overzichtsscherm, van verwarming, koeling en ventilatie maar ook de koppelingen met het elektrische netwerk, verdeling van de hoogspanning, watertellers, elektriciteitstellers, enz. Alles is samengebracht in dit beheerssysteem.  We kunnen inzicht krijgen aan de hand van grondplannen, waar we temperaturen, status van verlichtingen en zonwering in de lokalen kunnen raadplegen of we kunnen kijken naar processchema’s van de primaire installaties zoals de warmteproductie.  Meer dan 1000 brandkleppen in het gebouw zorgen voor compartimentering tussen de verschillende zones.  De status van iedere brandklep wordt individueel ingelezen en gevisualiseerd op het GBS.  Van zodra een brandklep dichtloopt, gaat er een melding naar de technische dienst.